Site icon בתי חולים בישראל

טיפול פסיכיאטרי

עם התפתחות הרפואה המודרנית, התגברה גם התפיסה לפיה מחלות הנפש חייבות לקבל התייחסות נפרדת. כתוצאה, החל מהמאה ה-19 החל להתפתח תחום הפסיכיאטריה, שתכליתו בריאות הנפש, והוא משלב בין טיפולים פסיכולוגיים (בעיקר פסיכותרפיה) לבין מתן תרופות. מה עומד בבסיס הטיפולים? וכיצד ניתן לעבור אותם בישראל?

מהם טיפולים פסיכיאטריים?

טיפולים פסיכיאטריים, המבוצעים על ידי רופאים מן המניין המומחים לתחום זה, כוללים בתוכם מספר שלבים עיקריים.

ראשית, יתבצע האבחון הראשוני של המחלה הספציפית ממנה סובל המטופל, ועל פיה יוחלט על תוכנית הטיפולים שתותאם לו באופן אישי. תוכנית זו, מיסודה, תשלב בין טיפול תרופתי לטיפול פסיכותרפי, כשבחלק מהמקרים מתווסף גם השיקום לתוך המשוואה.

אחת ההנחות הפסיכיאטריה היא שחלק ניכר מהמחלות הנפשיות אינן ניתנות לריפוי מלא. במצבים אלה, ההתמקדות של הטיפול היא באיזונו הביוכימי של הגוף, בהקלה על תסמיני המחלות, בסיוע להתמודדות החולה עם המצב ושיקום שלו.

במקרים הפשוטים יחסית, מספר ביקורים במרפאה פסיכיאטרית המאוישות על ידי פסיכיאטר מוסמך כולים להספיק, בעוד שבאחרים ייעשה טיפול במסגרת מחלקת יום, מרפאת חוץ או מחלקה לאשפוז מלא, בין אם בהסכמה ובין אם בכפיה.

עקב מורכבות המצב, החליט משרד הבריאות להעניק לא מעט זכויות רפואיות בסיסיות למטופלים במחלקות הפסיכיאטריות השונות. עבור האדם המאושפז בהסכמה, הרי שבאפשרותו להחליט האם הוא מסכים לקבל כל טיפול, וכן לבקש שחרור מן האשפוז – בקשה זו צריכה לצאת לפועל תוך 48 שעות.

אדם שאושפז בכפיה ראשי לערער על כך בפינה של הועדה הפסיכיאטרים המחוזקת, אך הטיפול בו ייעשה בהתאם מצבו הרפואי, ואפילו ללא הסכמתו. כאשר המצב הרפואי של האדם המאושפז מאפשר זאת, הוא יכול לשמור על קשר טלפוני או קשר מכתבים עם קרוביו במהלך תקופת האשפוז, לנוע באופן חופשי בשטחים הציבוריים של בתי החולים ולקבל מידע מלא על הטיפולים הנערכים עבורו.

טיפולים פסיכיאטריים בישראל

בישראל, ניתנים טיפולים פסיכאטריים בשני אופנים. האפשרות הראשונה היא לעבור את סדרת הטיפולים המקיפה באחד מבתי החולים הפסיכיאטרים, אשר פועלים תחת אחריות האגף לבריאות הנפש של משרד הבריאות.

אוכלוסייית היעד של בתי חולים אלה תהיה אך ורק החולים במחלות נפש, הן במסגרת של טיפול יומי והן במסגרת של אשפוז ארוך טווח. סל הטיפולים של מוסדות אלה רחב בהחלט, ומבוסס, מטבע הדברים, על שילוב שבין תרופות לפסיכותרפיה, כמו גם כלים דוגמת חדרי הרגעה, ריפוי בעיסוק, טיפול באמצעות בעלי חיים וכן הלאה.

האפשרות השניה היא לעבור את הטיפול במסגרת אחת המחלקות הפסיכיאטריות של בתי החולים הכלליים הפועלים כיום בישראל. יש להדגיש, בהקשר הזה, כי בשנים האחרונות המדיניות של משרד הבריאות היא להעביר את המטופלים ככל הניתן לבתי חולים אלה, במטרה להעניק להם טיפול רחב עוד יותר: בעיקר עקב העובדה שבדיקות ההדמיה והטכנולוגיות, המסייעות לטיפול עוד יותר, יימצאו רק בבתי החולים הכלליים יותר. בתי חולים אלה מבוססים אף הם על אשפוז, אלא שבשיעור משמעותי פחות מאשר בתי החולים הפסיכיאטריים.

רשימת המחלקות פסיכיאטריות

להלן רשימה של בתי החולים, הפסיכיאטריים והכללים, אשר מעניקים כיום טיפולים פסיכיאטריים, כולל פרטי יצירת הקשר. הרשימה מחולקת, לנוחיותכם, על פי אזורים גיאוגרפיים:

אזור הצפון

אזור המרכז והשרון

אזור הדרום

אזור ירושלים

Exit mobile version