ארגון הבריאות העולמי מגדיר טכנולוגיה רפואית כיישום של ידע ומיומנויות מאורגנים בצורה של מכשירים, מערכות ותרופות שפותחו במטרה לפתור בעיות בריאותיות שונות ולשפר את איכות החיים של הציבור. ישראל נחשבת לאחת מהמדינות המתקדמות בתחום הטכנולוגיה הרפואית, וגם במשרד הבריאות מקדמים במרץ את נושא הבריאות הדיגיטלית והמעבר לשירותי רפואה מרחוק, לכן יש ביקוש רב להנדסאים שסיימו בהצלחה לימודים בתחמי הטכנולוגיה הרפואית, למגוון תפקידים במערכת הבריאות, בהייטק ובתעשיות רלוונטיות נוספות.
מסלולי לימוד בתחום הטכנולוגיה הרפואית
חשוב לדעת כי הטכנולוגיה הרפואית נחשבת כיום לתחום מתפתח, והיא משלבת בין עולם הרפואה לבין עולמות ההנדסה. בעשורים האחרונים, ובמיוחד בעשור האחרון, ישנם פיתוחים פורצי דרך בתחום הטכנולוגיה הרפואית, והטכנולוגיות החדשניות והמתקדמות משפרות את איכות החיים של עשרות מיליוני אנשים ברחבי העולם.
כדי להתמקצע ולהשתלב בתחום המבטיח של טכנולוגיה רפואית ניתן לבחור באחד מתוך מסלולי הלימוד הבאים:
תואר ראשון בטכנולוגיות דיגיטליות ברפואה – מסלול לימודים אקדמי שפותח במיוחד בעקבות מהפכת הטכנולוגיה הרפואית. תוכנית הלימודים מכשירה אנשי מקצוע בתחום הרפואי טכנולוגי, ובוגרי התוכנית יכולים להשתלב במגוון רחב של תפקידים, כולל פיתוח ומחקר יישומי. משך הלימודים הוא 3 שנים ויש לבחור במסלול התמחות כמו טכנולוגיות מידע רפואיות או מדעי הרפואה.
הנדסת חשמל ואלקטרוניקה – בוגרי המסלול לתואר ראשון או לתואר טכנולוגי הנדסאי חשמל ואלקטרוניקה רוכשים ידע תיאורטי ומעשי ומתמחים בתכנון ופיתוח של מעגלים אלקטרוניים, מערכות בקרה וחיישנים, המשמשים בין היתר במכשור רפואי חדשני ומתקדם.
הנדסאי תוכנה – בוגרי המסלול להכשרת הנדסאי תוכנה יכולים להשתלב בתפקידי פיתוח, תכנון, מחקר ותחזוקה של מכשור רפואי מתקדם. בתעשיית ההייטק יש מחסור בהנדסאים מיומנים לתפקידי פיתוח ותכנון מכשירים רפואיים מתקדמים טכנולוגית, כולל מכשירים לבישים.
הנדסאי ביוטכנולוגיה – מסלול הנדסאי ביוטכנולוגיה הלימודים מכשיר את הבוגרים לתפקידי מפתח בתעשיות השונות, כולל תחום הטכנולוגיה הרפואית. הבוגרים רוכשים ידע מעמיק בתחום הרפואה לצד הכרות ופרקטיקה עם שיטות מחקר מתקדמות בתחומי הביוטכנולוגיה.
הנדסאי מכשור רפואי – מסלול לימודים מבוקש ופופולרי מאוד בשנים האחרונות להכשרת הנדסאי מכשור רפואי. הסטודנטים במחלקה רוכשים ידע תיאורטי מקיף ורב תחומי, מפתחים מיומנויות טכניות חשובות, עוברים התלמדות מעשית על מכשיר רפואי במשך 5 חודשים באחד מבתי החולים המובילים ועוד. כדאי לדעת כי יש אפשרות להתמחות על שני מכשירים רפואיים ובסיום ההכשרה לקבל תעודת טכנולוג רפואי.
מדוע כדאי ללמוד במסלול להכשרת הנדסאי מכשור רפואי?
רבים מהישראלים מעוניינים להשתלב בתחומי הטכנולוגיה הרפואית, והדרך לעבודה בתחום זה מתחילה בלימודים. המסלול להכשרת הנדסאי מכשור רפואי מכשיר את הבוגרים לתפקידי מפתח בתחום זה, והסיבות העיקריות ללמוד מסלול זה הן:
- משך לימודים קצר – המסלול להכשרת הנדסאים קצר וממוקד, בדרך כלל שנתיים בלבד במסלול יום. לכן, בתוך כשנתיים בלבד ניתן לסיים את הלימודים ולהשתלב בשוק העבודה במהירות.
- תפקיד חשוב – בוגרי המסלול אחראים על תחזוקה ותפעול של מכשור רפואי, לכן התפקיד שלהם קריטי והם משפרים את איכות הטיפול והבדיקות במוסדות הרפואיים ותורמים באופן ישיר לשיפור הבריאות בקרב המטופלים.
- ביקוש גבוה ושפע אפשרויות תעסוקה – בוגרי הנדסאי מכשור רפואי יכולים להשתלב במהירות יחסית במגוון רחב של תפקידים ומקומות עבודה, כגון: מרכזים רפואיים, בתי חולים, מרפאות קהילתיות, מכונים רפואיים, מעבדות מחקר ופיתוח, תפקידי פיתוח וייצור בהייטק, חברות לפיתוח וייצור מכשור רפואי ועוד.
- לימודי המשך – הבוגרים יכולים להמשיך ללמוד לתואר ראשון בתחומים רלוונטיים, לדוגמה תואר ראשון בניהול מערכות בריאות.
- קידום מקצועי – הנדסאים בתחום המכשור הרפואי יכולים לקדם את הקריירה ולהתקדם לתפקידי מפתח בכירים ומעניינים יותר, כולל תפקידי ניהול.