ניתוח קטרקט הוא אחד מהניתוחים הנפוצים והבטוחים ביותר בעולם הרפואה. במסגרת הניתוח, העדשה העכורה של העין מוחלפת בעדשה מלאכותית צלולה, על מנת לאפשר ראייה בהירה וחדה. ניתוח קטרקט, הן בגישה המסורתית והן ניתוח קטרקט בלייזר, נחשב להליך בטוח ויעיל, אך כמו בכל הליך רפואי ישנם מספר איסורים והנחיות שיש להקפיד עליהם, כדי להבטיח החלמה תקינה ולמנוע סיבוכים.
ד"ר אפרים ברקו, רופא עיניים מומחה, מנתח קטרקט ורשתית, מסביר כיצד יש להתנהל לאחר הניתוח.
יום הניתוח
ניתוח קטרקט מתבצע בהרדמה מקומית ולכן אין צורך בצום. מומלץ באותו לא להתאפר או לשים ספריי לשיער. כאמור הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית אך מטופלים אשר נזקקים לכך, יכולים לבקש מהרופא תרופה להרגעה, על מנת לחוש נינוחים יותר. משך הניתוח כחצי שעה ולאחר מכן מועברים המטופלים לאזור התאוששות לטובת השגחה, למשך כחצי שעה. בזמן זה צוות רפואי עוקב אחר המצב הכללי ובודק את העין. מיד לאחר מכן המטופל משתחרר לביתו עם הנחיות רפואיות להמשך טיפול.
ביום הניתוח אסור לנהוג ולכן יש להגיע לניתוח עם מלווה.
למידע נוסף על קטרקט בקרו באתר של ד"ר ברקו >>> drberco.co.il/cataract
הגבלות ביממה הראשונה לאחר ניתוח קטרקט
מיד לאחר שמסתיים ניתוח קטרקט, מניח הרופא מכסה פלסטיק שקוף על מנת להגן על העין המנותחת, אין להוריד מכסה זה בשעות הראשונות ומומלץ לישון איתו בלילה הראשון אחרי הניתוח.
ביממה זו יש להימנע מכל פעילות גופנית מאומצת, אין להתכופף עם הראש כלפי מטה כדי שלא להגביר את הלחץ התוך עיני ואין להרים חפצים כבדים (מעל 2-3 ק"ג).
אסור לשפשף את העין או לגעת באזור הניתוח, אין להרטיב את העין אלא לנקות סביבה במטלית לחה ואסור להשתמש באיפור עיניים או מוצרי קוסמטיקה באזור העיניים. מומלץ להימנע מסביבה מאובקת ועד כמה שניתן – להימנע מעישון, אשר מעכב את תהליך ההחלמה.
הגבלות בשבוע הראשון לאחר ניתוח קטרקט
יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת כגון ריצה, הרמת משקולות, או אימונים אינטנסיביים. מומלץ להימנע מביצוע תנועות פתאומיות של הראש ולא להתכופף במשך זמן ממושך עם הראש כלפי מטה.
בשבוע זה אסור לשחות בבריכה או בים בשל חיידקים במים שעלולים לגרום לזיהום ומומלץ להימנע מאמבטיות חמות או סאונה בשל האדים. נהיגה מותרת לאחר בדיקה ואישור רופא.
אין להשתמש במוצרי קוסמטיקה באזור העין וכלל יש לשמור על היגיינה, לשטוף ידיים ולהקפיד על שהייה סביבה נקייה. אין לשפשף את העין ובמקרה של גרד כדאי להשתמש בטיפות.
הגבלות בשבועיים-שלושה הראשונים לאחר הניתוח
יש להימנע מפעילות גופנית עצימה, ניתן לחזור בהדרגה לפעילות מתונה כמו הליכה. יש להימנע מפעולות שגורמת למאמץ רב כמו הרמת משקולות, תרגילי בטן, או פעילות שגורמת להזעה מרובה.
מומלץ להרכיב משקפי שמש בכל יציאה מחוץ לבית כדי להימנע מחשיפה לקרינה ולאור השמש וכלל לנסות להתרחק ממקומות מאובקים.
אין לצבוע את השיער בשל כימיקלים שעלולים להגיע לעיניים ולגרום לגירוי ומאותה סיבה לא להשתמש בספריי שיער או תרסיסים אחרים בקרבת העיניים. איפור עיניים מותר לאחר אישור רופא.
אין להרכיב עדשות מגע לאחר ניתוח קטרקט, אלא באישור רופא.
הנחיות כלליות לאחר ניתוח קטרקט
חזרה מלאה לשגרה לאחר ניתוח קטרקט היא לאחר כ-3 שבועות עד חודש מהניתוח והחלמה מלאה מצוינת לאחר כשלושה חודשים. במהלך זמן זה חשוב מאד להגיע לביקורות אצל הרופא המנתח, אשר ייקבעו לרוב יום לאחר הניתוח, שבוע לאחר מכן וחודש אחרי הניתוח.
חשוב מאד להקפיד על נטילת טיפות עיניים כפי שהנחה הרופא ולא להפסיק גם אם נראה שהעין כבר החלימה. אסור להשתמש בטיפות עיניים שלא ניתנו ע"י הרופא. ניתן להשתמש בטיפות סיכוך לעיניים המקלות על העין והמשטח החיצוני.
למאמרים נוספים בקרו בבלוג >>>
מתי לפנות לרופא?
בהופעת הסימנים הבאים יש לפנות מיידית לרופא המנתח או למיון עיניים:
· כאב חד, פתאומי ומתמשך בעין שאינו
· ירידה פתאומית או שינוי משמעותי בחדות הראייה
· הופעת "הבזקים", "זבובונים" או צללים בשדה הראייה
· הפרשה חריגה מהעין
· רגישות קיצונית לאור שמחמירה
· נפיחות חריגה באזור העין או סביבה
שמירה על ההנחיות והימנעות מהרגלים מזיקים לאחר ניתוח קטרקט, חשובות להצלחת ההליך ולמניעת סיבוכים. זכרו כי ניתוח קטרקט נחשב בטוח ויעיל מאד ובידיים מיומנות בעל שיעורי הצלחה גבוהים ביותר, אבל גם לכם יש תפקיד חשוב בהחלמה מיטבית.