Site icon בתי חולים בישראל

מחלקת שיקום בבית חולים

מטבע הדברים, כל בן אדם נדרש לעיתים לעבור טיפול רפואי כלשהו, ובין אם מדובר בטיפול רפואי "מציל חיים", כדוגמת ניתוח לב, או "טיפול קוסמטי" גרידא, כגון יישור שיניים. העובדה היא שהטיפול הרפואי הוא אירוע אשר כל אדם יידרש לעבור במהלך חייו, ובמרבית המקרים יותר מפעם אחת.

בימים עברו, השם "טיפול רפואי" התייחס לשורה ארוכה של פרוצדורות שונות, אשר הסתכמו במרבית המקרים בסבל ממשי למטופל לכל אורך הטיפול, ובטראומה מתמשכת לאחר סיומו. בימינו לעומת זאת, הודות לפיתוחים השונים במדע הרפואה לאורך השנים, מרביתם המוחלט של הטיפולים הרפואיים ניתנים לביצוע באופן מהיר בצורה חסרת תקדים, כאשר המטופל לא חש בדבר לכל אורכו של הטיפול הודות לשימוש באמצעי הרדמה שונים. מדובר ללא ספק במהפכה חסרת תקדים, אשר הפכה את הטיפול הרפואי, לפחות במרבית המקרים, לדבר של מה בכך עבור המטופל.

עם זאת, עדיין קיימים טיפולים רפואיים חיוניים, אשר גוררים השפעות בריאותיות ניכרות עבור המטופל, הן במהלך הטיפול והן בעקבותיו. בגדול, ככל שהטיפול הרפואי מתמקד באזורים רגישים יותר בגופו של המטופל, כדוגמת הלב או כלי הדם הפנימיים, כך גדל הסיכון להתרחשות תופעות לוואי מסוימות בעקבות הטיפול, גם אם במרבית המקרים אלו חולפות מהר וללא השפעות ארוכות טווח.

בדיוק עבור מקרים אלו, ובדומה לבתי החולים המתקדמים במדינות המערב, מרבית בתי החולים הגדולים בארץ בחרו להקים "מחלקות שיקום" מיוחדות, אליהן מועברים מטופלים אשר עברו זה עתה ניתוחים מסובכים, אשר צפויים לגרור תופעות לוואי. כמו כן, מחלקות אלו מאכלסות גם מטופלים אשר הצוות הרפואי מבקש "להשאירם בהישג יד", וזאת במטרה לנהל מעקב צמוד אחר מצבם הבריאותי בעקבות תום ההליך הרפואי.

העיקרון העומד בבסיסן של מחלקות השיקום השונות בבתי החולים, הוא הצורך בניהול מעקב קפדני ומתמשך אחר מצבם הבריאותי של השוהים במחלקה, וזאת באמצעות בדיקות רפואיות שגרתיות, וכן מכשור רפואי מתקדם. לרוב, ומשעה שצוות המחלקה קבע כי החולה אינו מצוי עוד בסכנת התדרדרות רפואית, הוא ישוחרר לביתו, ובמידת הצורך יזומן לביקור חוזר בבית החולים במועד קבוע מראש.

נכתב באדיבות אתר aepr.org.il – מרכז השיקום 

רשימה של מחלקות שיקום בבתי חולים בישראל לפי אזורים:

אזור הצפון

אזור השרון

אזור גוש דן

 אזור השפלה

אזור ירושלים

אזור הדרום

Exit mobile version