אם היינו צריכים תזכורת לשכיחות ולקטלניות של תאונות העבודה בישראל – קיבלנו אותה: לאחרונה נהרג מלגזן בן 80 מפגיעת חפץ כבד באתר עבודה במודיעין. אמנם לא כל תאונות העבודה מסתיימת במוות, אך מסתבר כי גם אלו ש'רק' נפצעו בתאונה שכזו אינם מלקקים דבש. מן הסתם, אנשים שעברו תאונות עבודה מתקשים לעבוד בתפוקה מלאה כפי שעשו עד התאונה, אך רבים מהם ממשיכים לטעון גם היום כי הם מתקשים למצות את מלוא הזכויות הרפואיות שלהם. אך מהן הזכויות הרפואיות להן הם עשויים להיות זכאים? וכיצד ניתן להגביר את הסיכויים למצות את המירב מהן?
"מדינת ישראל מעניקה שלל זכויות ופיצויים לאנשים שעקב פגיעה בעבודה אינם מסוגלים להתפרנס כתמול שלשום, אם בכלל. אך למרבה הצער, הבירוקרטיה במוסדות הממשלתיים מקשה עליהם לקבלם," אמרו לנו המומחים של 'זכותי', חברה מובילה המתמחה במיצוי זכויות רפואיות. "הנהלים הבירוקרטיים הכבדים מחד והקושי של הנפגע בהתנהלות אל מול המוסדות הממשלתיים מנגד יוצרים יחד מעגל של אי-מיצוי זכויות רפואיות שאסור שנשלים איתו. לכל אחד מאיתנו מגיע לקבל את הזכויות שלו, ואכן יש דברים אותם נפגע העבודה יכול לעשות כדי לשפר את סיכוייו לקבלן."
עובד שעבר תאונת עבודה (מקור: rawpixel.com מ-Freepik)
לא קלה דרכנו
עוד לפני שמגישים את הבקשה להכרה בפגיעת עבודה בביטוח לאומי, עליכם לוודא שאכן יש לכם סיכוי סביר לזכות בהכרה זו. לפיכך, על כל אדם המתעתד לפנות לביטוח לאומי לשאול את עצמו: האם התאונה קרתה לי במקום העבודה, בדרך לעבודה או כשחזרתי ממנה? האם התאונה פגעה ביכולתי לעבוד כרגיל? אם ענה המבוטח בחיוב על שתי השאלות הללו, ייתכן ומגיעים לו פיצויים מביטוח לאומי, ואולי אף הטבות מס מרשות המסים. אמנם ההליכים הללו לא תמיד יהיו קלים, אך חשוב לעמוד איתן על זכויותיך גם אם הבירוקרטיה מערימה קשיים בדרך.
"הפיצוי הראשוני שעשוי להיות זכאי לו נפגע העבודה נקרא דמי פגיעה. דמי הפגיעה ניתנים עבור הימים שהחסיר העובד מהעבודה עקב התאונה אותה עבר, או הימים בהם עבד בעצימות מופחתת עקב אותה תאונה," אמרו המומחים של 'זכותי', שהם בעלי ותק של כשני עשורים בעולם מיצוי הזכויות הרפואיות. "דמי הפגיעה משולמים עבור לכל היותר 13 שבועות מיום הפגיעה, ולא יעלו על 1241 ש"ח ליום, נכון לשנה זו. מי שקיבל דמי פגיעה ונותר עם נכות, יכול לצאת ולדרוש מהמוסד לביטוח לאומי גם קצבת נכות."
לטופס הבקשה לגמלת נכות (ב.ל. 200) יש לצרף מספר מסמכים רפואיים רשמיים התומכים בטענת התובע: סיכום רפואי מפורט מהרופא המטפל וכן סיכומי טיפולים ואשפוזים שעבר עקב הפגיעה בעבודה. לאחר בדיקת המסמכים, ביטוח לאומי יודיע לתובע אם תביעתו הוכרה או נדחתה. במקרים בהם המוסד רוצה לבדוק את המקרה לעומק לפני שהוא מקבל החלטה סופית, הוא יזמן את התובע לחקירה, ואחריה יחליט האם להכיר בפגיעה כפגיעת עבודה.
הגשת בקשה לפיצויים ביטוחיים (מקור: rawpixel.com מ-Freepik)
רצוי לבדוק עם המומחים
חשוב לשמור את כל המסמכים שאתם מקבלים מביטוח לאומי, שכן הם עשויים להועיל לכם בבואכם למצות עוד זכויות רפואיות ממוסדות המדינה. "אם התובע הוכר בביטוח לאומי כבעל 90% נכות או יותר בחישוב משוקלל, הוא עשוי להיות זכאי גם לפטור ממס הכנסה," ציינו המומחים של 'זכותי', שטיפלו בהצלחה כבר באלפי מקרים של נפגעי עבודה שהתקשו לקבל את זכויותיהם הרפואיות ממוסדות המדינה. "חשוב לציין כי הרף התחתון של רשות המסים לזכאות לפטור ממס, 90%, נכון רק כאשר לפחות אחת מהלקויות של התובע היא בת 40% מינימום."
הגשת הבקשה לפטור ממס מטעמים רפואיים מתחילה במילוי טופס 1516 ושליחתו לרשות המסים. יש לצרף לטופס זה את התלוש האחרון שקיבלת מכל מעסיק אצלו עבדת ערב הפגיעה. וכאמור, יש לצרף גם את פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את נכותך. חשוב לציין כי גם אם נכותך נקבעה על סמך מסמכים בלבד, אמור להיות ברשותך טופס רשמי מביטוח לאומי המודיע על ההכרה בנכות. בלעדיו, לא יהיה ניתן לקבל את הפטור. אם איבדת אותו, תצטרך לשחזרו.
רשות המסים יודעת שהיא משיתה נהלים בירוקרטיים רבים על האזרח, המקשים על דורשי הפטור ממס לקבל את המגיע להם. לכן, היא מאפשרת לבעלי נכות, ולא רק, לבקש פטור רטרואקטיבי ממס עד 6 שנים אחורה. לצד זאת, יש לציין כי הליך דרישת הפטור ממס עלול להיות מורכב יותר ממה שנראה בהתחלה. לפיכך, רצוי לפנות למומחים לזכויות רפואיות לפני שמגישים בקשה שכזו.
ייעוץ למיצוי זכויות רפואיות (מקור: pressfoto מ-Freepik)
"בשביל זה אנחנו כאן"
בעוד תביעות מסוימות לקצבת נכות ופטור ממס עקב תאונת עבודה מתקבלות ללא מכשולים משמעותיים, תובעים אחרים שעברו פגיעת עבודה עלולים למצוא את עצמם מסובכים ברשת הבירוקרטיה הכבדה של המוסדות הממשלתיים. "תביעות לא מעטות של נפגעי עבודה נדחות בוועדות ואפילו לאחר הגשת מסמכים בלבד, בעוד אחרות מתקבלות, אך לא לשביעות רצונו של התובע. בדיוק בשביל מקרים כאלה אנחנו כאן," סיכמו המומחים של 'זכותי'. "בעזרת הצוות שלנו, שמורכב בין השאר מאנשים שעבדו בביטוח לאומי ואף ניהלו מחלקות כמו מחלקת נפגעי עבודה, אנו עושים הכל כדי שכל לקוח שלנו ימצה עד תום את זכויותיו הרפואיות מהמדינה וחברות הביטוח."