כתובת: ירושלים 99999
טל: 02-6551551
בעלות: ציבורית (מדינת ישראל)
מנהל: פרופ' ליאון גרינהאוס
אודות המרכז לבריאות הנפש ירושלים
המרכז לבריאות הנפש ירושלים, כולל כשלוש-מאות מיטות אשפוז בכפר שאול ובאיתנים, אלה הם שני מקומות נפרדים השייכים למרכז. כמו כן הוא כולל מחלקות לבריאות הנפש ביישובים מעלה אדומים, בית שמש, במבשרת ציון ובתוך העיר ירושלים.
מחלקות נוספות הן מחלקה המטפלת בחולים המאושפזים אשפוז יום, יחידה מיוחדת המטפלת בפעוטות ובגיל הרך, יחידה המטפלת במכורים לסמים ותחלואה כפולה (תחלואה כפולה היא שילוב של מחלה או הפרעות נפשיות ושימוש בסמים ממכרים), מחלקה המטפלת בילדים ובני נוער ויחידה המטפלת באוטיסטים. המרכז הרפואי מסונף לבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ומסמיך סטודנטים לרפואה, סטודנטים לפסיכולוגיה, עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, מרפאים באומנות וסטודנטים למקצועות הסיעוד.
במרכז לבריאות הנפש ירושלים, מטפלים הן בחולה והן בבני המשפחה, כאשר החולה ממוקם במרכז ותוך כדי שיתוף פעולה רציף עם הקהילה ובני המשפחה הקרובים על מנת לאפשר לו חזרה מהירה לחיי שגרה והשתלבות מחודשת בקהילה. בבית החולים ישנה נציבות לפניות החולים המטפלת בכול בקשה, תלונה או בעיה שמועלית על ידי המטופלים.
תהליך האשפוז מתחיל בחדר המיון, ולאחר מכן מועבר המטופל למחלקות המתאימות לו, ובאם יש צורך, יועבר למחלקות העוסקות בשיקום. הוועדה הפסיכיאטרית המחוזית הפועלת במקום מתייחסת לכול חולה ומטופל בכבוד הראוי ותוך כדי התייחסות לבני המשפחה ולגורם המשפטי המייצג אותו. חולים אשר זקוקים לטיפול מקיף אך לא לאשפוז, מטופלים ביחידות יום .
מרכז איתנים
מרכז איתנים שייך למרכז לבריאות הנפש ירושלים כאשר הוא מחולק לשני אגפים נפרדים. איתנים תחתית הוא האגף הראשון ובו ישנה מחלקת ילדים לילדים מתחת לגיל ארבע-עשרה הכוללת גם בית ספר, וניתנים בה טיפולים פסיכיאטרים ופסיכולוגים על ידי צוות רב תחומי של רופאים פסיכיאטרים, צוות סיעודי ומדריכים.
הילדים המאושפזים במחלקה סובלים מבעיות נפשיות והפרעות התנהגות קשות. במחלקה לבני נוער נמצאים מטופלים בני ארבע-עשרה ועד גיל 21 משני המינים והיא מכילה כעשרים מיטות. מדובר על מחלקה סגורה בה ניתנים טיפולים פרטניים, טיפולים במסגרת קבוצתית וטיפול תרופתי. האגף השני של איתנים נקרא איתנים עילית, יש בו שלוש מחלקות שונות והצוות המועסק בו הוא צוות רב תחומי הכולל רופאים, אנשי צוות סיעודי ומטפלים.
מחלקה א' היא מחלקה סגורה המשמשת לחולים אשר זקוקים להשגחה צמודה, מחלקה ב' היא מחלקה המאפשרת גם שהייה רק למשך שעות היום, כאשר המטופלים חוזרים ללון בביתם, ומחלקה ג',אשר מיועדת לחולים במחלות ממושכות וכרוניות. קיימת מחלקה נוספת המטפלת באוטיסטים.
כפר שאול
כפר שאול נוסד בשנת 1951 ויש בו מקום למאה ושבעים חולים. לבית החולים מומחיות רבה ב"סינדרום ירושלים", תסמונת המאפיינת אנשים הסובלים מאשליות, רובן דתיות, מדמיינים עצמם למנהיגים דתיים ותיאולוגיים או מאמינים שהם המשיח.
בבית החולים ישנו חדר מיון, חמש מחלקות ומחלקה לאשפוז יום בה ניתנים גם טיפולים באמצעות שוק חשמלי. אל חדר המיון של בית החולים מגיעים באמצעות הפניות מטעם מרפאות, מטפלים או מחלקות אחרות בבתי חולים והוא פועל לאורך כול שעות היממה. החולים מאושפזים בהסכמה, אך באם מתעורר הצורך, גם בכפייה. בבית החולים ישנה גם יחידה לנפגעות טראומה מינית, והיא מיועדת לנשים אשר סבלו מהתעללות מינית או טראומות על רקע זה ומתקשות להמשיך בחיי השגרה.
מקור התמונה: ויקיפדיה