גם נשים בהיריון, אשר יש חשש לגבי התפתחו העובר, או שהרופא הגיניקולוג, מוצא לנכון לאחר שהאישה ערכה סדרת בדיקות, לשלוח אותה לבדיקת mriI בהיריון. ייתכן כי עשויה להיות בעיה רפואית גם אצל האם ולא בהכרח אצל העובר, אך את כל זה, ניתן יהיה לראות בבירור, רק באמצעות בדיקת הדמיה מסוג MRI, אשר נחשבת לאחת הבדיקות המתקדמות ולבטוחות ביותר. ישנן נשים הרות, אשר אינן יכולות לעבור בדיקה זו, לדוגמא נשים שעברו ניתוח כירוגי אורתופדי ויש להן מתכות בגוף כגון פלטינה. הרופא הגיניקולוג, לפני ששולח אישה בהיריון לבדיקת הדמיה מסוג MRI, ישאל אותה את כל השאלות, כך שיוכל להחליט אם הבדיקה אכן מתאימה לה, לפי הנתונים הרפואיים שיקבל ממנה.
מדוע רופאי הנשים ממליצים בעת התורך על בדיקת MRI לנשים בהיריון?
לרוב, בדיקות הדמיה לנשים בהיריון אינן מומלצות בהיריון, אך כאשר מדובר על mri לנשים בהיריון הנהלים הרפואיים משתנים.הסיבה היא שמדובר על מכשיר שאינו פולט קרינה, בניגוד למכשירי הדמייה אחרים, ולכן הרופאים ממליצים עליה, אך רק במקרה שהאישה עברה בדיקת אולטרה סאונד ובדיקות אחרות שמעלים את החשד לדיאגנוזה מסוימת כגון חשד למחלה ברקמות המוח אצל העובר, אם הרופא מעוניין לבדוק אם ישנה פגיעה בכלי הדם כמו, דלף, מפרצת או חסימה. במקרה זה, יש לעשות בירור רפואי מעמיק, אשר יתאפשר רק באמצעות בדיקת MRI. חשוב לציין, כי כאשר מבצעים את הבדיקה, ייבחנו גם שאר האיברים הפנייים של העובר כמו: מוח, ריאות, מעיים, חלל הבטן, הלבלב ועוד.
בדיקת הדמיה שאינה פולשנית לנשים הרות
חשוב לציין, כי בדיקת mri היריון ,היא בדיקה שאינה פולשנית ומתבצעת בתנאים נוחים ואין היא מחייב את האישה ההרה, להתכונן באופן מיוחד לבדיקה או לאחר הבדיקה. לרוב, כאשר בדיקת מי שפיר אינה תקינה ומעלה חששות, הרופא הגיניקולוג יפנה לבדיקת הדמיה מסוג MRI. נשים בהיריון, יכולות למצוא את כל המידע לגבי בדיקה זו ברשת, לשאול את הרופא את השאלות הנכונות ולבצע את הבדיקה ללא חשש, היות ואין מדובר בקרינה מייננת, כי אם בשדה מגנטי הפועל יחד עם גלי רדיו. התמונה שמתקבלת בבדיקה היא ברורה, כך שניתן להמשיך בטיפול הנכון, או לבצע החלטות בזמן הנכון, כמו חלילה הפסקת היריון, אם הממצאים של הבדיקה אינם תקינים.
באיזה שבוע ניתן לבצע בדיקת MRI בהיריון?
בישראל, רוב הבדיקות מסוג MRI בעובר, הנקראת גם בשפה הרפואית "בדיקה עוברית" נעשית לפני סוף ההיריון, בגלל שבאולטרה סאונד, קשה לראות תמונה ברורה בגין גודלו של העובר וכן, תזוזותיו של העובר פוחתות בהשוואה לשלבים המוקדמים יותר של ההיריון. נשים הרות רבות, שואלות את הרופא הגינקולוג שלהן את השאלה הנפוצה: האם מותר לעשות mri בהיריון? התשובה טמונה בגיל ההיריון, אך למעשה העיתוי שייך גם לממצאים של הרופא הגינקולוג שיצטרך לאמת אותם, רק באמצעות בדיקת הדמיה זו. לרוב גיל ההיריון שמתאים לבדיקת MRI, הוא מהשליש השני של ההיריון, אך הבדיקה אינה מומלצת, לפני השבוע ה-20-22 להיריון.
הבדיקה היעילה ביותר בהיריון המספקת את המידע הרפואי של העובר
בדיקת MRI במכוני MRI מורשים, יעילה במיוחד למטרת הדמיית מערכת העצבים המרכזית של העובר. התמונה שנראית מאפשרת את סריקת העובר גם אם הוא נמצא בתנועה. המידע שיופק באמצעות הבדיקה, הוא למעשה מידע אנטומי על התפתחות המוח של העובר, אך רק מהשבוע ה-25 להיריון, בגלל שהמוח מסיים את ההתפתחות בשבוע זה של ההיריון. היתרון בבדיקה זו, שניתן למצוא בה אבחנות שלא היו נראות בבדיקת אולטרה סאונד. ישנם מקרים רבים שבבדיקת MRI, יש להזריק חומר ניגוד למטופל אשר עובר את בדיקת ההדמיה MRI. במקרה של נשים בהיריון, אסור להזריק חומר זה וכן, גם לנשים המתכננות להיכנס להיריון. עוד מומלץ, ליידע את הרופא הגיניקולוג, לגבי נטילת תרופות על בסיס קבוע וכדומה.
המתנה לתור ארוך לבדיקת MRI
לרוב, בדיקת MRI, היא אחת מהנפוצות והדרושות ביותר, לכן אם קיים חשש לשלום העובר או לאם, אין צורך להמתין חודשים עד לביצוע הבדיקה. הרופא ידאג לשלוח הפניה דחופה, היות וישנם אבחונים מסוימים בנשים הרות, שכל רגע הוא קריטי במקרה זה, ניתן יהיה לקבל תור מידי וכמובן, לפי דחיפות העניין. הידעתם כי בדיקת MRI בקרב נשים הרות נקראת גם בדיקה עוברית? בדיקה זו, מצליחה לזהות ברמה גבוהה הפרעות מבנה במוח וכן בהבדלי הגוונים במוח העובר והכוונה היא, בחומר הלבן ובחומר האפור, שהם שני סוגי חומר אשר מרכיבים את מוח האדם. לאחר הבדיקה, הרופא הגינקולוג יקבל את הממצאים, כך שיוכל לספק את המידע הנכון להורים. התוצאות מגיעות די מהר לאחר הפענוח של הבדיקה, מה שמסייע במתח ובציפייה.
מה אישה הרה צריכה לדעת לפני בדיקת MRI?
בדיקת MRI לאישה הרה, אורכת בין 20-50 דקות. כל זאת, לפי הבירור המבוקש מהרופא הגינקולוג. האישה תצטרך לשכב ללא תזוזה מה שלבטח אינו קל. גם השהייה במקום סגור וחלל כה קטן עשוי בקרב נשים מסויות, להקנות תחושה של פחד ממקום סגור. גם הקשר הרגשי והמתח בבדיקה עשויים להעיב על אישה בהיריון שחוששת לבריאות עוברה. הפתרון היעיל הוא, תקשורת רציפה עם טכנאי ה-.MRI . היום ישנם מכשירים גדולים יותר מסוג MRI המיועדים לנשים הרות, מה שמסייע בתחושה נוחה יותר. בבדיקה עצמה, כאשר האישה חשה לחץ על ביטנה, ניתן להסתייע במדיטציה, דימיון מודרך, מה שיקל על האישה להפגת המתח בעת הבדיקה. היום רפואה, ניתן להקל על בדיקות הדמיה בקרב נשים הרות וכן, יש להתעודד שהטכנולוגיה רק משתכללת כך שנשים הרות תוכלנה להיות בטוחות, כי ניתן יהיה למצוא כל בעיה רפואית באמצעות בדיקה יעילה ובטוחה זו.