בנק הדם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בנק הוא מקום שמאחסן דברים, ושומר עליהם. רב הבנקים הם גופים כלכליים גדולים, אשר אנחנו מפקידים בהם את כספנו למשמר. אך בבתי החולים, קיימים בנקים מסוג אחר לגמרי, בנקים מצילי חיים. במקום כסף, מופקדות בבנקים אלה מנות של נוזל חשוב במיוחד- דם.

לשם מה נחוץ בנק דם

אנשים אשר חוו טראומה פיזית אשר הביאה לאובדן רב של דם, או שאיבדו דם בעקבות ניתוח או בעקבות לידה, עלולים למות ממחסור בדם. בנוסף, אנשים החולים במחלות הקשורות למערכת הדם כגון המופיליה או סרטן הדם, זקוקים למנות של דם, או למרכיבים שונים הקיימים בתוך הדם, על מנת שגופם יוכל להחזיק מעמד, להתחזק או לעמוד בטיפולים הרפואיים השונים (כמו כימותרפיה). מד"א מבצעת מבצעים של התרמות דם בנקודות שונות בארץ מידי יום על מנת לגייס מנות דם שיוכלו להציל את חייהם של חולים הסובלים מאיבוד דם, ובנוסף מתקיימות התרמות בטעם בנקי הדם עצמם. מכיוון שדם הוא מוצר רגיש, יש צורך לאחסנו בתנאים מתאימים, לבדוק את איכותו ואת התאמתו לחולים. כל אלה מתבצעים בבנק הדם.

פעילות בנק הדם

לבנק הדם מספר תפקידים עיקריים, אשר קשורים לאחסון הדם ולטיפול בו:

א. בדיקת הדם – בנק הדם בודק כל מנת דם שמגיעה אליו, קובע את סוגו ומזהה את הנוגדנים הקיימים בו. מטרת הבדיקות להתאים את הדם לחולה הספציפי הזקוק לו, ולמנוע עירויים של דם מזוהם. כאשר מגיעה לבנק הדם מנה של דם הנגוע במחלה כלשהי, הדם מושמד ולא נעשה בו שימוש. בנוסף, מבצע בנק הדם בדיקות ייחודיות ומסובכות לזיהוי של מחלות המוליטיות (הקשורות בדם), ולאבחונן.

ב. אחסון הדם – בבנק הדם מאוחסנות מנות הדם בתנאים ובטמפרטורה המתאימה על מנת לשמור על איכויות הדם. בבנק הדם נשמרים גם מוצרי דם אחרים (שאינם מנות דם מתורמים), כגון דם טבורי שנאסף מחבל הטבור לאחר לידה כדי לשמש מאגר תאים למקרה של מחלה של הילוד בעתיד. הדם צריך להשמר בתנאים סטריליים ומפוקחים, וכן על בנק הדם לדאוג לקימן של מספיק מנות דם הנדרשות לשימוש יומי.

ג. טיפול בדם – בנק הדם מבצע תהליכים שונים בדם הנדרשים לטיפול במחלות קשות כגון סרטן, לצורך השתלות ולצורך טיפולים מסייעים לאנשים שעברו השתלה. הטיפולים הללו כוללים הרחקה של חומרים מסויימים מהדם (פלזמה, ליקוציטים או טרומבוציטים). תהליכים אלה נקראים פרזיס.

ד. בטיחות בשימוש בדם – בנק הדם אחראי להנחות את הצוות הרפואי המטפל לגבי הזהירות הנדרשת בטיפול בדם, או במתן עירויי דם.

איפה נמצא בנק הדם?

בנק הדם המרכזי של ישראל נמצא בבית חולים שיבא- תל השומר. כל מנות הדם הנאספות בתחנות מד"א או בנקודות ההתרמה היומיות, מגיעות למעבדות בנק הדם המרכזי, ועוברות שם בדיקות בטכנולוגיות מתקדמות על מנת להבטיח את איכותן וניקיונן (מנה נגועה אינה מועברת לתרומה, וכן מתבצעת הודעה לתורם במקרה של מחלה חמורה כגון צהבת נגיפית או איידס). מבנק הדם המרכזי מועברות מנות הדם הנדרשות לכל בנקי הדם הנמצאים בכל מחלה המולוגית בכל בתי החולים בארץ. בחלק מהבנקים הנמצאים בבתי החולים, מתקיימות גם תרומות של דם או של מרכיבי דם, והטיפול בתרומות, בדיקתן והתאמתם לחולים השונים נעשית בבנקים אלה.

בתי החולים בהם קיים בנק דם:

אסף הרופא, בית החולים גליל מערבי בנהריה, ברזילי, הדסה עין כרם, הדסה הר הצופים, הלל יפה, העמק, וולפסון, רבקה זיו, יוספטל, כרמל, לניאדו, מאיר, מעיני הישועה, סורוקה, פוריה, קפלן, רמב"ם, שיבא – תל השומר, שניידר, שערי צדק.

לכל שאלה או בקשה התכתבו איתנו כאן

פורטל שירותי בריאות בישראל

אתר בתי חולים בישראל מאפשר לכם לקבל מידע מדוייק ומהימן אודות כל בתי החולים הפועלים בישראל, המחלקות בבתי החולים, התמחויות מיוחדות במסגרת כל בית חולים ומידע שימושי נוסף. המידע באתר מסודר בצורה יעילה ונוחה לחיפוש, המאפשרת לכם לקבל את כל המידע הדרוש לכם.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן